Τζάμπολ σε ΣΕΦ & Βαρκελώνη στα πρώτα ματς του Ολυμπιακού με τη Φενέρ και της Μπαρτσελόνα με την Ζαλγκίρις. Ανάλυση και προγνωστικά!
Η μεγάλη στιγμή του Ολυμπιακού έφτασε. Οι ερυθρόλευκοι καλούνται να αποδείξουν ότι είναι η καλύτερη ομάδα της φετινής διοργάνωσης, ξεπερνώντας το εμπόδιο της ποιοτικής αλλά γεμάτης προβλήματα Φενέρμπαχτσε. Αποφασισμένη για το στοίχημα της υπέρβασης η Ζάλγκιρις απέναντι στη σαφώς ανώτερη Μπαρτσελόνα.
Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε
Ο Ολυμπιακός μπαίνει στην τελική ευθεία της σεζόν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Δούλεψε πολύ για να φτάσει μέχρι εδώ και πλέον καλείται να εκτελέσει όλες τις λεπτομέρειες που τον έφεραν στο Νο1, αυτή τη φορά όμως υπό καθεστώς πίεσης. Αυτά είναι τα playoffs.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι ερυθρόλευκοι είναι καλύτερη ομάδα από τη Φενέρμπαχτσε. Κανένας ενδοιασμός για αυτό. Όχι απλά γιατί την ισοπέδωσαν στα δύο παιχνίδια της κανονικής περιόδου αλλά γιατί υπερέχουν στους περισσότερους τομείς αγωνιστικά και (κυρίως για αυτό) μοιάζουν πολύ πιο έτοιμοι -σαν γκρουπ- πνευματικά για να κάνουν το επόμενο βήμα.
H Φενέρ έρχεται στον Πειραιά με πληθώρα προβλημάτων. Οι τραυματισμοί των Ουίλμπεκιν (θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή η συμμετοχή του στο πρώτο ματς), Μπούκερ, Μπιέλιτσα και Γκούντουριτς είναι αν μη τι άλλο κομβικοί, ενώ στερούν από τον Δημήτρη Ιτούδη τη δυνατότητα να χτυπήσει την ελληνική άμυνα σε συγκεκριμένα κομμάτια όπου οι επιδόσεις δεν είναι τόσο καλές. Αυτά αφορούν τις Off Screen-δράσεις και το ρολάρισμα του ψηλού στις Pick & Roll καταστάσεις.
Με τη σειρά τους οι ερυθρόλευκοι θα στοχεύσουν τα ουκ ολίγα μελανά σημεία της τουρκικής άμυνας. Η Φενέρ έφτιαξε ένα σύνολο παραγωγικό στο επιθετικό κομμάτι και ιδιαίτερα αποτελεσματικό όσον αφορά την transition επίθεση (βασικός λόγος για αυτό η παρουσία του Νικ Καλάθη) όμως δεν κατάφερε πιάσει υψηλά standards τα μετόπισθεν. Ο κόουτς Μπαρτζώκας θα ακουμπήσει στις Low post-δράσεις για τον Φαλ και στο παιχνίδι μακριά από τη μπάλα, σημαδεύοντας τα «κοψίματα» των φόργουορντ του προς το καλάθι.
Εάν η ελληνική ομάδα κυκλοφορήσει σωστά τη μπάλα, με τον τρόπο που το έκανε σε ολόκληρη τη χρονιά, η Φενέρ θα δυσκολευτεί πολύ να ακολουθήσει. Οι Τούρκοι αδυνατούν να διατηρήσουν την ισορροπία τους όσο ξετυλίγονται οι περιστροφές στα μετόπισθεν . Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα βρει καλές εκτελέσεις από την περιφέρεια εάν είναι υπομονετικός.
Το Match up
H μάχη στην καρδιά του «ζωγραφιστού» ανάμεσα σε δύο από τους καλύτερους ψηλούς της διοργάνωσης κλέβει την παράσταση. Ο Μουσταφά Φαλ είναι το σημείο αναφοράς των ερυθρολέυκων στη ρακέτα με την ικανότητα του να τελειώσει φάσεις με πλάτη στο καλάθι αλλά και να δημιουργήσει για τους συμπαίχτες του. Ο Τζόναθαν Μότλεϊ με τη σειρά του είναι ένα σέντερ με δεξιότητες φόργουορντ. Πολύ καλός ριμπάουντερ, ικανότατος με τη μπάλα στα χέρια, δυνατός και με καλά τελειώματα από μέση και κοντινή απόσταση.
Πρόκειται για δύο παίχτες-βαρόμετρα στο παιχνίδι των ομάδων τους. Με τις απουσίες που έχουν οι Τούρκοι, η ανάγκη για να κάνει μια πολύ καλή σειρά ο Μότλεϊ είναι μεγάλη. Το θετικό για τον Ολυμπιακό είναι ότι έχει αρκετές λύσεις ως προς την αντιμετώπιση του Αμερικανού ψηλού του Δημήτρη Ιτούδη.
Πρόβλεψη
Η συνθήκη που έχει δημιουργηθεί είναι καλή για τον Ολυμπιακό. H Φενέρμπαχτσε έχει μεν αρκετή ποιότητα και προσωπικότητες αλλά όχι τον χαρακτήρα ακόμα που απαιτείται για να κάνει το επόμενο βήμα απέναντι σε έναν τέτοιον αντίπαλο. Οι Τούρκοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη σκληράδα και το physical παιχνίδι των ερυθρολεύκων. Ο Ολυμπιακός μπορεί να τελειώσει τη σειρά στα 3 ή στα 4 ματς.
Μπαρτσελόνα – Ζάλγκιρις Κάουνας
Η μεγαλύτερη αγωνιστική υπέρβαση της χρονιάς έγινε από τη Ζάλγκιρις φέτος η οποία κατάφερε, χωρίς σπουδαίο ταλέντο στο ρόστερ της, να δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο με ιδιαίτερα μαχητικό πνεύμα και εν τέλει να πλασαριστεί απολύτως δίκαια στην πρώτη οχτάδα. Μάλιστα έφτασε μέχρι εκεί παρότι έχασε δύο starters από τραυματισμούς σε ένα κομβικό σημείο της σεζόν (Έβανς, Κάβανο). Ο Κίναν Έβανς δεν ήταν απλά ο ηγέτης των Λιθουανών αλλά και ένας από τους καλύτερους two-way παίχτες της φετινής διοργάνωσης. Ίσως ο κόουτς Μακσβίτις (μετά την πολύ μέτρια δουλειά του καλοκαιριού με την Εθνική ομάδα) να δικαιούται τον τίτλο του προπονητής της χρονιάς όσο οποιοσδήποτε άλλος.
H διεξαγωγή του F4 στο Κάουνας είναι ένα τεράστιο κίνητρο για τη Ζάλγκιρις. Από την άλλη πλευρά, το ματσάρισμα με τη Μπαρτσελόνα αποτελεί ένα αρκετά υψηλό εμπόδιο. Οι Καταλανοί χωρίς τυμπανοκρουσίες και σπουδαίο μπάσκετ έφτασαν στη δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου και πλέον καλούνται να ξορκίσουν τα φαντάσματα που κυνηγούν τον οργανισμό εδώ και χρόνια. Στην εποχή του Σάρας δε, τα playoffs –παρά τις εξαιρετικές regular seasons της ομάδας- αποτελούν μια περιπέτεια καθώς τόσος η Ζενίτ όσο και η Μπάγερν ζόρισαν πάρα πολύ τους Καταλανούς.
Η Μπαρτσελόνα είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο ίσως ποιοτικό βάθος στη διοργάνωση. Το πλεονέκτημα της σε αυτό το κομμάτι απέναντι στη Ζάλγκιρις είναι μεγάλο. Όμως οι Λιθουανοί μπορούν να κλείσουν τη ψαλίδα παίζοντας με την ένταση και τη σκληράδα που τους διακρίνει. Διαθέτουν την έβδομη καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης (0.989 πόντοι/κατοχή) και είναι αρκετά δυνατοί στο κομμάτι του ριμπάουντ. Το βασικό θέμα της Ζάλγκιρις στα μετόπισθεν αφορά την αναχαίτιση του χειριστή στις Pick & Roll καταστάσεις. Η πρόγνωση λέει πως η λιθουανική άμυνα θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα στην προσπάθεια της να αναχαιτίσει τον Νίκολας Λαπροβίτολα στη σειρά.
Η Ζάλγκιρις διαφοροποίησε τον τρόπο ανάπτυξης της στην επίθεση φέτος κάνοντας στροφή στο παιχνίδι προσωπικής φάσης. Βασίζεται αρκετά στο ένας εναντίον ενός, παίζοντας στοχευμένα στατικά σε πολλές περιπτώσεις για να βάλει τη μπάλα στο Low post (Ουλάνοβας, Μπιρούτις). Για αυτόν τον λόγο, είναι αρκετά πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα απέναντι σε μια άμυνα με τέτοιο IQ, όπως αυτή της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί έχουν το μέγεθος, το βάθος και τις δεξιότητες ώστε να κρατήσουν χαμηλά παραγωγικά το σύνολο του Μακσβίτις.
To Match up
Nίκολα Κάλινιτς εναντίον Εντγκάρας Ουλάνοβας. Δύο Post up-SFs που αποτελούν «καταλύτες» στο παιχνίδι των ομάδων τους. O Oυλάνοβας κάνει μια πολύ μεστή σεζόν (10.2 πόντοι με 37.8% στα τρίποντα-3.2 ριμπάουντ-2.6 τελικές πάσες) αποτελώντας ηγετική φυσιογνωμία για τη Ζάλγκιρις και σημείο αναφοράς στο τέλος κλειστών παιχνιδιών όπου οι συμπαίχτες του τον ψάχνουν και ακουμπούν τη μπάλα σε αυτόν, συνήθως σε «απομονώσεις» από τα 4-5 μέτρα και μέσα. Ο Κάλινιτς έχει λιγότερο φανταχτερά στατιστικά (6.8 πόντοι-3.5 ριμπάουντ-1.7 τελικές πάσες) αλλά εκτελεί όλες αυτές τις καθοριστικές «λεπτομέρειες νίκης» που βγάζουν στον αφρό την ομάδα. Και οι δύο τους υποστηρίζουν χαμηλά σχήματα κατεβαίνοντας στη θέση «4» αρκετές φορές ενώ αποτελούν εναλλακτικούς δημιουργούς στο επιθετικό κομμάτι.
Πρόβλεψη
Η Μπαρτσελόνα είναι καλύτερη ομάδα και υπερτερεί σημαντικά σε ποιοτικό βάθος και λύσεις, όντας ικανή να προσαρμοστεί σε διαφορετικές αγωνιστικές καταστάσεις. Όμως η Ζάλγκιρις έχει πολύ υψηλό κίνητρο και μπορεί να τη δυσκολέψει στη σειρά αυτή εφόσον καταφέρει να πάει τα ματς σε χαμηλό σκορ (εάν οι Καταλανοί ανέβουν παραγωγικά ψηλά, οι Λιθουανοί δύσκολα θα μπορέσουν να ακολουθήσουν). Επιλέγουμε μια –όχι ιδιαίτερα εύκολη- πρόκριση της Μπαρτσελόνα.
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog