Ενόσω αρκετοί έχουν ξεκινήσει να γνωρίζουν και να αγαπούν το ποδόσφαιρο της Λευκορωσίας και της Νικαράγουας, η πλειοψηφία των φιλάθλων, των παικτών στοιχήματος, των ομίλων ΜΜΕ και των στοιχηματικών εταιριών περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή της Bundesliga, της Premier League και των άλλων μεγάλων πρωταθλημάτων. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα οι πρώτες δημοφιλείς λίγκες θα επανεκκινήσουν μέσα στο Μάιο και θα εμπλουτίσουν το κουπόνι του πάμε στοίχημα.
Οι ομάδες της Bundesliga έχουν ήδη ξεκινήσει προπονήσεις με στόχο να επανέλθουν στα γήπεδα στις 9 του Μάη, ενώ οι χαμηλές κατηγορίες στην Αγγλία στοχεύουν τις 16 του ίδιου μήνα για να συνεχίσουν τις σεζόν τους. Η Premier League επίσης δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρώσει τη σεζόν της, δίχως όμως ακόμη να έχουν ανακοινωθεί ημερομηνίες.
Η επιστροφή τουλάχιστον μερικών εκ των κορυφαίων πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου θα καλύψει ένα σημαντικό κενό στις ζωές των ανθρώπων και θα προσφέρει σημαντικές αγορές για στοίχημα, οι οποίες τόσο πολύ έλειψαν από το κοινό. Οι τελευταίες ενημερώσεις μας κάνουν αισιόδοξους για το μέλλον, αλλά τι μπορεί να πάει στραβά;
Πρώτον, οι ηγέτες του ποδοσφαίρου έχουν παραδεχθεί ότι όλα παραμένουν ρευστά και εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις των χωρών και κατά πόσο αυτές θα χαλαρώσουν τα μέτρα της καραντίνας. Η Γερμανία είναι μπροστά σε αυτό τον τομέα χάρη στα πολλά τεστ και στις επενδύσεις στην υγεία, οπότε το πλάνο για επιστροφή της Bundesliga είναι αρκετά πιθανό.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να χαλαρώσει την καραντίνα όσο το δυνατόν γρηγορότερα είναι εφικτό και πιθανώς το ποδόσφαιρο να επωφεληθεί από κάτι τέτοιο. Βέβαια δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί μία τέτοια μετάβαση στο χώρο του ποδοσφαίρου που εμπεριέχει πολλούς εμπλεκόμενους. Ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι η σεζόν στη Βρετανία θα ολοκληρωθεί έστω και (πιθανότατα) δίχως θεατές στις κερκίδες των γηπέδων.
Δεύτερο θέμα τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Στη Βρετανία, περίπου το 50% των αγώνων της Premier League μεταδίδεται τηλεοπτικά στις επί μέρους περιοχές, ενώ αντιστοίχως μεταδίδονται μόλις το 15% των αγώνων από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Δίχως θεατές στις κερκίδες, ο μόνος τρόπος για να έρθει το ποδόσφαιρο στους φιλάθλους είναι μέσω τηλεοπτικής κάλυψης. Κάποιες λίγκες έχουν δεσμεύσεις και κάποιες όχι.
Τρίτον, τα στοιχηματικά δεδομένα. Η συλλογή δεδομένων δίχως τηλεοπτική κάλυψη μοιάζει επισφαλής, δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών και μπορεί να φέρει κινδύνους. Το ανεπίσημο μοντέλο scouting δεν θα λειτουργήσει καθώς οι scouts είχαν πρόσβαση στα γήπεδα αγοράζοντας εισιτήρια, τα οποία πλέον δεν θα είναι διαθέσιμα. Εκκρεμεί να διευκρινιστεί αν οι scouts των στοιχηματικών θα έχουν πρόσβαση εντός των γηπέδων, αφού οι ηγέτες του ποδοσφαίρου δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το ποιοι θα είναι απαραίτητοι εντός των γηπέδων. Αν η πρόσβαση στα γήπεδα ελέγχεται από κάποια εξωτερική ανεξάρτητη αρχή, τότε ίσως ακόμη και επίσημοι scouts των στοιχηματικών να θεωρηθούν μη αναγκαίοι ανεξαρτήτως των προϋπάρχοντων συμβολαίων.
Τέταρτον, σίγουρα θα υπάρξουν πολλοί καταπιεσμένοι παίκτες στοιχήματος, που δεν έπαιζαν τόσο καιρό και οι πλατφόρμες θα πρέπει να χειριστούν προσεχτικά τέτοιες καταστάσεις, ώστε να εξασφαλίσουν το υπέυθυνο παιχνίδι. Η περίοδος της επανέναρξης θα είναι πολύ ευαίσθητη σε τέτοια θέματα και οι καταστάσεις θα απαιτήσουν ειδικούς χειρισμούς.
Η ιστορία μας έχε διδάξει ότι οι κοινωνίες αντιδρούν ποικιλοτρόπως στις κρίσεις. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα επανέλθει η σημερινή κοινωνία μετά την πρωτόγνωρη πανδημία που βιώνει.