Διεφθαρμένοι παίκτες στοιχήματος προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αναβολή της αγωνιστικής δράσης λόγω της πανδημίας του Covid-19 και σύμφωνα με πληροφορίες από την Tennis Integrity Unit (TIU) τα μικρά τουρνουά τένις μπήκαν στο στόχαστρο για στημένα παιχνίδια στο στοίχημα.
Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η TIU με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι έλαβε 38 προειδοποιήσεις για “περίεργους” αγώνες από νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες το διάστημα 1 Ιανουαρίου με 22 Μαρτίου. Πολύ περισσότερες από τις 21 ειδοποιήσεις του προηγούμενου έτους, στην ίδια περίοδο.
“Η αύξηση των “περίεργων” αγώνων στο πρώτο τέταρτο του 2020 είναι μία ένδειξη, ότι τα μικρά τουρνουά τένις μπήκαν στο στόχαστρο διεφθαρμένων, όπως το άθλημα όδευε προς την αναβολή της αγωνιστικής δράσης, λόγω της πανδημίας του κορωνοίου” δήλωσε η TIU.
Στις 18 Μαρτίου, το ATP και το WTA, τα δύο μεγάλα tours αντρών και γυναικών αντίστοιχα, ανακοίνωσαν την αναβολή της αγωνιστικής δράσης, με στόχο να επιστρέψουν στα court από τις 8 Ιουνίου. Την 1η του Απρίλη αποφασίστηκε η επανεκκίνηση της δράσης να μετατεθεί για τις 13 Ιουλίου, κάτι που σήμαινε ότι όλα τα tour, σε χόρτο, σκληρή επιφάνεια και χώμα θα ακυρώνονταν, συμπεριλαμβανομένου και του Wimbledon. Αυτή είναι η πρώτη χρονιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που το Wimbledon, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά events στον πλανήτη, δεν θα διεξαχθεί!
Η TIU τονίζει ότι παρόλο που ελέγχει όλες τις προειδοποιήσεις που δέχεται από τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες, δεν αποτελούν όλες απόδειξη για στημένα παιχνίδια.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, καμία από τις προειδοποιήσεις δεν περιελάμβανε αγώνα από το ATP, το WTA, το Davis Cup ή το Fed Cup. Έξι προειδοποιήσεις προέκυψαν για το ATP Challenger Tour, το δεύτερο μεγαλύτερο tour των ανδρών, πίσω από το ATP.
Σύνολο 32 προειδοποιήσεις προέκυψαν από διάφορες διοργανώσεις της International Tennis Federation (ITF), ανδρών και γυναικών, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα της TIU. Η ITF λειτουργεί ως tour στο οποίο δοκιμάζονται οι λιγότερο γνωστοί αθλητές, με στόχο να αναπηδήσουν στα μεγάλα tour του ATP και του WTA.
“Υπάρχουν πολλοί λόγοι, εκτός από τη διαφθορά και τα στημένα παιχνίδια, που μπορούν να εξηγήσουν ασυνήθιστα πονταρίσματα, όπως οι λάθος αποδόσεις, πολύ καλά πληροφορημένοι παίκτες στοιχήματος, η φόρμα των αθλητών, η κούραση των αθλητών, η αγωνιστική κατάστασή τους, οι αγωνιστικές συνθήκες και οι προσωπικές καταστάσεις κάθε αθλητή.” δήλωσε η TIU.
H TIU δεν αποκάλυψε συγκεκριμένα παιχνίδια, για τα οποία προέκυψαν προειδοποιήσεις, ούτε δήλωσε αν επιβεβαιώθηκαν στημένα παιχνίδια.
Παρόλο που το τένις δεν είναι το πιο δημοφιλές άθλημα, όσον αφορά το στοίχημα καθώς στις προτιμήσεις των παικτών βρίσκεται πίσω από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το μπέιζμπολ στην Αμερική, υπάρχει παγκόσμια “όρεξη” για ποντάρισμα στους αγώνες του.
Κάποιοι εκτιμούν ότι το τένις είναι το 3ο άθλημα σχετικά με τους στοιχηματικούς τζίρους στον πλανήτη και αυτό διότι για πάνω από 300 ημέρες το χρόνο υπάρχει αγωνιστική δράση. Αυτό κάνει το άθλημα αγαπημένο στους παίκτες στοιχήματος και συνάμα στόχο για τους διεφθαρμένους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι περίπου 20 ATP ή WTA εναρκτήριοι αγώνες διοργανώσεων είναι στημένοι για διάφορους λόγους!
Το περασμένο έτος, ο Φελισιάνο Λόπεθ, πρώην #12 στην παγκόσμια κατάταξη και ο συμπαίκτης του στα διπλά Μαρκ Λόπεθ ατηγορήθηκαν για στημένα παιχνίδια!